Publisert:

Litteraturtog på Bergensbanen

NSB ser frem til ny litterær togreise med Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen, gode forfattere og bøker om bord. Litteraturtoget vil være åpent for publikum på Bergen stasjon onsdagskveld 1. juni klokken 19.15 til 20.15.

Litteraturtoget 2014

Tog og litteratur binder mennesker sammen, så NSB setter pris på å bli med på turen.

-Det er tredje år på rad vi kjører Litteraturtoget med Kronprinsessen, og vi gleder oss til å åpne toget på Bergen stasjon onsdagskveld, sier salgs- og markedsansvarlig på Bergensbanen, Henning Lirhus og fortsetter:

-Her åpner vi Litteraturtoget med bibliotekvogn og bokkafé for publikum. Bibliotekvognen er utstyrt i samarbeid med Deichmanske bibliotek. Så her kan man kose seg og bli kjent med nye bøker og forfattere. I tillegg vil mange av Kronprinsessen sine egne favorittbøker bli å finne her.

Slottet har også med seg bibliotekar, som vil ta imot de besøkende i bibliotekvognen.

Kronprinsesse Mette-Marits bokhylle

Bokkafé til bibliotekvogn

- Vi vet at med en god bok smaker en rykende fersk kopp kaffe. Derfor har vi egen bokkafé på toget, sier Lirhus.

- Bokkaféen vil være dekket med hvite duker, og pyntet med bøker som besøkende kan bla i. Her har vi også med oss medarbeidere fra NSB, som kan gi gode tips og ideer til en flott reise med Bergensbanen.  I tillegg vil det være mulig å kjøpe seg smakfull norsk mat og drikke, som landslagskokk Jostein Medhus har reist på kryss og tvers av landet på jakt etter sammen med NSB. Menyen om bord er selvfølgelig tilpasset den litterære togreisen. Vi kan spesielt friste med kanelboller og solskinnsboller, som er bakt med naturlige råvarer, forteller Lirhus.

For de som vil ha litt å drikke på har vi blant annet med oss Friele kaffe og varm sjokolade. I tillegg har vi også smakfulle økologisk drikker fra Egge gård og Safteriet. 

Toget holder åpent på følgende stasjoner:
• Bergen onsdag 1. juni fra klokken 19.15 til 20.15
• Voss torsdag 2. juni fra klokken 12.00 til 13.45
• Gol torsdag 2. juni fra klokken 17.00 til 18.15
• Hønefoss fredag 3. juni fra klokken 12.00 til 13.15

Bergensbanen åpnet av Kong Haakon

Før Bergensbanen ble bygd rundt forrige århundreskiftet var eneste måte å komme seg fra Kristiania, som Oslo het den gang, til Bergen var å ri på hest, gå på sine føtter eller å ta en båt.

Det var først etter en del politiske tumulter at Stortinget i 1898 vedtok å bygge banen ferdig. Eller å ’legge jernbane over Norges tak’ som de sa den gangen. Arbeidet startet med hakker, spader, hest, kjerre og dynamitt, de gravde tunneler og la skinner. Det var en særdeles krevende jobb i det nådeløse fjellandskapet. Opptil 2200 mann jobbet på banen samtidig, og da den sto ferdig hadde hele 15 000 mann jobbet på strekningen.

Banen stod klar og ble høytidelig åpnet på Voss av Kong Haakon i 1909. I dag er Bergensbanen blant Europas mest populære banestrekninger, med mer enn en halv million passasjerer hvert eneste år. Toget tar deg komfortabelt gjennom praktfullt fjellandskap. Turen tar rundt 7 timer og krysser blant annet Nord-Europas høyeste fjellplatå. Det er ikke uten grunn at man i 2009 kunne se Bergensbanen minutt for minutt på NRK.

myrdal

Bøker i ordinære tog

NSB kjører først og fremst tog for å frakte mennesker, og normalt ikke med bibliotek og bøker.

-Vi ser derimot helt klart sammenhengen, og har jo lansert NSB Underholdningsapp til reisende. I underholdningsappen finner du flere podkaster, som historien om Bergensbanen og musikk fra artister som kommer fra steder langs strekningen. I tillegg får kunder som kjøper togbillett via nsb.no eller NSB appen månedens lydbok og dagens avis gratis. På denne måten kan kundene våre sette seg godt ned i setet og nyte den fantastiske utsikten fra togvinduet med noe godt på øre, sier Lirhus, og forsetter:

-Så vi ser helt klart verdien med litteratur og tog, og hva er ikke bedre enn å fronte det med Litteraturtoget.

Temaet i år er utenforskap

I tillegg til åpent Litteraturtog blir det aktiviteter i form av samtaler med forfattere og høytlesing fra bøkene på det lokale biblioteket på hvert stopp. Temaet i år er utenforskap og forfattere som deltar er Jonas Hassen Khemiri (Bergen), Agnes Ravatn (Voss), Lars Saabye Christensen (Hønefoss) og Geir Gulliksen (Oslo). Det blir også møte med den biograferte Kim Friele på Gol.

Det første arrangementet med Kronprinsessen er på Litteraturhuset i Bergen onsdag 1. juni før avreise torsdag klokken 10.45.

#MinBok

Det har vært stor aktivitet i sosiale medier under tidligere togturer, der mange har delt favorittbøkene sine på Facebook, Twitter og Instagram med taggen #minbok. NSB håper, som Kongehuset, at mange vil dele anbefalingene sine denne gang også.

Det første Litteraturtoget gikk fra Bodø til Stjørdal i 2014. I 2015 gikk turen på Dovrebanen fra Trondheim via Litteraturfestivalen på Lillehammer og til Hamar. I år kjører toget på Bergensbanen fra Bergen til Hønefoss, med arrangementer og forfattermøter underveis.

Litteraturtoget har ett formål som er å inspirere til leseglede og leselyst. Det finnes en bok for alle.

Velkommen om bord.

Publisert: