Publisert:

Drømmetur for kreftsyke barn

I samarbeid med Kristiansand kommune arrangerer Jernbanepersonalets Turkomité ny magisk reise for barn og unge med kreft. Denne gangen går turen fra Oslo til Kristiansand og blant annet Dyreparken den 21. -24. september.

Politi stiller alltid opp. Fotograf Frank JakobsenPolitiet stiller alltid opp. De kjører eskorte med fra hotellet til Dyreparken og viser barna bilene sine. Foto: Frank Jakobsen

 På turen legges den tøffe hverdagen på hylla. Eneste sykdommen som er lov på denne turen er skrapesyken.

-På festkveld, som arrangeres av Kristiansand kommune, deler vi blant annet ut Flakslodd og gjør litt show ut av det med skrapesyken. For hovedpoenget med turene våre er at familien skal få et ordentlig avbrekk fra en utfordrende hverdag og bare kose seg. Vi har med oss mange store familier, og det kan være krevende å dele sin tid mellom den som ligger på sykehus og de som er hjemme, sier Tore Kaiander, styremedlem i Jernbanepersonalets Turkomité og fortsetter: 

-Nå samler vi hele familien med fullt fokus på moro, og ingen tenker penger - for det skal ikke koste de noe ekstra. Hele familien skal ha råd til å bli med. Kun lommepenger er nødvendig. Mange jernbane personalforeninger og lag har også denne gangen støttet turen med store pengebidrag til å betale hotellet med.

Spesiell atmosfære på turen

Jernbanepersonalets Turkomité forteller at sponsorer på Østlandet og i Kristiansand har stått i kø for å levere varer og tjenester til toget. Kristiansand kommune stiller med en arrangementskoordinator som har jernbanebakgrunn som togleder. Dette har resultert i et flott program, hvor alle aktiviteter, mat og drikke er gratis.

-Det vil blant annet bli avholdt førstehjelpskurs om bord i toget, spesialtilpasset barn og unge - og noen lokomotivførere vil underholde med gitarspill og sang. Det blir også konkurranser med fine premier som firmaer og organisasjoner har gitt til turen. Vi gjør selvfølgelig også litt ekstra stas på de som har bursdag i løpet av turen, sier Kaiander, som også er lokfører i NSB og skal kjøre deler av turen.

Tilpasset tog med mange hjelpere

Toget er tilpasset alle nødvendige behov og består av fem sittevogner, en kafevogn og en sovevogn. Mange av de kreftsyke har dårlig immunforsvar så det at det ikke er så mange andre til stede, gjør at faren for å bli smittet av andre sykdommer, er mye mindre. Vi har med helsepersonell på toget, og i Kristiansand er det byen selv som har beredskapen. 

Lokfører Tore Kaiander Fotograf Lars LinnæsLokfører Tore Kaiander. Foto: Lars Linnæs

 -Denne gangen er det veldig mange småunger med, og helt ned i ett års alderen. Mange av de syke er under behandling og er veldig svake. Vi har med sovevogn, hvor det er mulig å hvile seg for både de og slitne foreldre. På turen er det også med ungdom som har kreft og som har med seg sin egen familie, forteller Kaiander.

-Vi har med oss mange hjelpere som vil bistå med trilling av barnevogner og lignende. Ved siste opptelling var det ca 50 unger under 5 år, ca 70 mellom 6 og 12 år, og ca 30 tenåringer, i tillegg til foreldre i voksen alder. Så dette blir garantert en livat gjeng, opplyser lokføreren.

Fullspekka program med mange muligheter

Det er et enormt engasjement fra flere som sørger for at det blir litt av hvert for barna og familien, der politi og brannvesen i Kristiansand kommune er blant mange som stiller opp. 

-Allerede fra start spiller Jernbanemusikken toget avgårde fra Oslo S. Og i Drammen og Nordagutu står jernbanefolk klare til å hjelpe med ombordstigning for familier som kommer på der. I Kristiansand vil jernbaneansatte fra Bane NOR og Nettbuss frakte barna med familien sin videre til et hotell med et flott badeland, hvor vi har fri adgang for hele gruppen. Det vil ellers være et fullspekka program med aktiviteter i kø, hvor familiene står fritt til å velge det som passer. I år skal vi blant annet til Dyreparken, noe som mange av familiene som er påmeldt har sagt at de gleder seg spesielt til, sier Kaiander.

Rundt 300 reisende

De som er invitert til å delta på turen er Barnekreft- og Ung Kreft foreningene sine medlemmer som bor i Intercity området, i tillegg til Radiumhospitalet sine unge pasienter – alle med tilbud om å ta med seg sin nærmeste familie.

Til sammen er det rundt 300 reisende med tog-personellet, betjeningen i kafevognen, reiseledere etc. NSB er glad for å få være med på arrangementet, fordi det har så stor betydning for familiene. NSB stiller som nevnt med et eget spesialtilpasset tog og har både lokførere og konduktører som er med og kjører toget -uten lønn og på sin egen fritid.

Historien bak turene

Turene er arrangert av Jernbanepersonalets Turkomité, som ble opprettet av NSB-ansatte.  Første tur var høsten i 1982 under navnet Gjøvik- og Valdresbanens tur- og festkomité, og hadde som formål å ha sosialt samvær på tvers av gruppeskillene i NSB. Medlemmene var og er fremdeles representanter for lokomotiv, konduktør, verksted - og entreprenørtjenester innen jernbane. Etter det har turkomitéen hatt en rekke vellykkete turer som også begynte å spre seg utenfor for NSB. Målet er å bruke tog i størst mulig grad eller Nettbuss, som er jernbanens eget busselskap.

I 1988 kom den første turen for barn og unge som var rammet av kreft. Turen gikk til Kongeparken i nærheten av Sandnes, med 400 deltakerne fra hele Norge. Målet med turen var at barn og ungdom med sine familier skulle få en gratis langweekend, hvor de kunne glemme en vanskelig hverdag for en stund. Det skortet ikke på samarbeidspartnere, og turkomitéen ble oppfordret til å komme tilbake ved senere anledninger. Siden har dette resultert i flere turer hvor Jernbanepersonalets Turkomité har jobbet tett mot kommunene, forsvaret, politiet, brann og redningsetatene for å få til innholdsrike turer.

Publisert: